Znak Poznaj Dobrą Żywność 2015

Na zakończenie pierwszego dnia Polagry Food 2015 odbyła się tradycyjna Gala Programu „Poznaj Dobrą Żywność”.

– Stało się już tradycją, że podczas największej imprezy targowej w Polsce i jednej z największych, europejskich imprez poświęconych żywności, wręczane są znaki Programu Poznaj Dobrą Żywność – powiedział minister Marek Sawicki otwierając uroczystość.

Poznaj Dobrą Żywność to program prowadzony przez resort rolnictwa, którego celem jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych oraz podnoszenie zaufania konsumentów do artykułów rolno-spożywczych. Udział Programie jest dobrowolny. Mogą w nim uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej.

W ciągu 11 lat przyznano 1400 znaków produktom wytwarzanym przez 170 producentów branży rolno-spożywczej.

Znak PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność – jest przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.

Oznaczenie znakiem jakości PDŻ jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku.

W celu zapewnienia utrzymania stałego, bardzo wysokiego poziomu jakości oznaczonych produktów oraz wiarygodności pochodzenia surowców. Program zakłada maksymalne okresy obowiązywania znaku przez okres 3 lat.

Podczas tegorocznej Gali kolejnych 54 producentów otrzymało znaki Poznaj Dobrą Żywność dla 186 produktów spełniających najwyższe wymagania jakościowe określone w programie.

Znaki PDŻ dla produktów mleczarskich otrzymali:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za jogurty, serki i śmietany. Znak odbierał prezes Tadeusz Badach.
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twarożki i maślanki. Znak odbierał prezes Marek Czapski.
  • Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA za mleka wypasione i polskie. Znak odbierał prezes Dariusz Sapiński.
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za maślanki owocowe. Znak odbierał prezes Czesław Cieślak.
  • Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA w Środzie Wielkopolskiej za śmietany, jogurty, twarogi. Znak odebrała prezes Maria Czwojdrak.
  • Spółdzielnia Mleczarska LAZUR w Nowych Skalmierzycach za Lazur Złocisty. Znak odebrała wiceprezes Małgorzata Gęsicka.
  • Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za twaróg wiejski ze Strzałkowa. Znak odebrał prezes Piotr Borowski.
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu za sery twarogowe i maślanki. Znak odebrała prezes Barbara Szczerba.
  • Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za śmietany. Znak odebrał wiceprezes Bogdan Woźniak.
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP TOMYŚL w Nowym Tomyślu za gzik wielkopolski. Znak odebrał prezes Krystian Kuśnierek.
  • Zakład Przetwórstwa Mleczarskiego DOMINIK w Wielogłowach za twarogi i jogurty ekologiczne. Znak odebrał prezes Janusz Dominik.
  • AGRO DANMIS Gramowscy z Bukowca za sery śmietankowe, twarogowe i jogurty naturalne z mleka koziego. Znak odebrał prezes Maciej Gramowski.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.


Współpraca