Zrównoważony rozwój podstawą działania Mleczarni Turek

26.02.2021 -

Mleczarnia Turek jest znanym i cenionym w całej Polsce producentem serów. Będąc częścią grupy Savencia, przyjęła strategię "OXYGEN" (TLEN), która w pełni skupia się zarówno na jakości wytwarzanych produktów – w tym poprzez pozyskiwane najlepszych surowców od dostawców – dbaniu o środowisko naturalne, ale i pracowników, którzy w końcu każdego dnia tworzą renomę tej marki.

Stawiając na zdrową żywność.

  1. Bo o planetę może zadbać każdy.
  2. Zadowolenie pracowników kluczem do sukcesu firmy.
  3. Zrównoważony rozwój = zrównoważone rolnictwo.

Mleczarnia Turek jest idealnym przykładem, że każda, nawet największa firma może z powodzeniem wprowadzić politykę, która realnie przełoży się na dobro naszej planety oraz ogółu. Dzięki takim strategiom jak "OXYGEN" największy sceptyk szybko się przekona, że zrównoważony rozwój nie jest jedynie utopią, a czymś, co leży w naszym zasięgu. Na wyciągnięcie ręki...

Stawiając na zdrową żywność

Jednym z głównych celów Mleczarni Turek, założonej w 1925 roku, jest dostarczanie konsumentom jedynie w pełni zdrowej żywności, pozbawionej sztucznych konserwantów oraz innych nienaturalnych dodatków. Skupienie się na tym możliwe jest nie tylko dzięki wysokiej potrzebie na tego typu produkty, ale i stale zwiększającej się świadomości społeczeństwa. Coraz częściej kierujemy się w stronę jakościowych produktów, które są gwarancją zdrowej żywności. Tak właśnie działa Mleczarnia Turek.

Bo o planetę może zadbać każdy

Ostatnie lata stały pod znakiem zmian klimatycznych, jak i konsekwencji, jakie nam grożą z ich powodu. Wszystko wskazuje na to, że podobnie będzie wyglądać rozpoczynająca się właśnie dekada, jednak ze znacznie pozytywniejszym skutkiem. Tendencja wyraźnie się zmienia – nie tylko osoby prywatne zaczynają dbać o środowisko, ale również i firmy, w tym Mleczarnia Turek. Widać to szczególnie w wprowadzonych przez tego przedsiębiorcę usprawnieniach segregacji śmieci, jak i zarządzania odpadami. Co więcej, Mleczarnia Turek sukcesywnie zmienia opakowania oferowanych produktów na w pełni nadające się do recyklingu zamienniki, a zużycie energii (w tym prądu, wody oraz gazu) z roku na rok stale maleje.

Zadowolenie pracowników kluczem do sukcesu firmy

Czym jednak byłby zrównoważony rozwój, gdyby pomijano w nim pracowników danej firmy. W końcu trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że jakość przedsiębiorstwa można określić na podstawie zadowolenia osób w nim zatrudnionych. Mleczarnia Turek, doskonale zdając sobie z tego sprawę, dokłada wszelkich starań, żeby zagwarantować swoim pracownikom możliwie najlepsze warunki pracy, pełne bezpieczeństwo, a także przyjazną atmosferę. Skuteczność tego działania określają regularnie przeprowadzane ankiety (renomowane GPTW), na podstawie których wyznaczany jest kierunek, którym firma podąży.

Zrównoważony rozwój = zrównoważone rolnictwo

Co jednak istotne, działania mające na celu zrównoważony rozwój, muszą daleko wykraczać poza granicę jednej firmy. Daje to nie tylko przykład innym, ale i zachęca do podjęcia profesjonalnej współpracy na zasadach przyjaznych dla wszystkich: środowiska i człowieka. Dlatego też Mleczarnia Turek podejmuje współpracę jedynie z najwyższej jakości dostawcami mleka, których farmy charakteryzują się bezpiecznym produktem, ale i zdrowymi zwierzętami, hodowanymi w komfortowych warunkach. Mleczarnia dąży również do ciągłej integracji, organizując między innymi wycieczki najmłodszych na farmy, ale i zabawy jak np. dożynki czy pikniki rolników.

(26.02.202 za ppr.pl)


Współpraca