Żywność będzie tańsza? Konsumenci mogą poczuć się rozczarowani

01.02.2022 -

Od 1 lutego br. obniżona jest stawka VAT do 0% na wybraną żywność. Część osób zastanawia się jednak, czy ceny w sklepach faktycznie będą niższe, skoro wzrosły koszty produkcji.

Od 1 lutego zerowy VAT na wybraną żywność

Obniżenie stawki VAT do zera obejmuje takie produkty spożywcze - opodatkowane stawką 5% jak mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczarskie, warzywa i owoce i przetwory z nich, zboża, produkty przemysłu młynarskiego, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, niektóre napoje, np. zawierające co najmniej 20% soku owocowego lub warzywnego, napoje mleczne i tzw. mleka roślinne.

Czy ceny żywności faktycznie spadną?

Można się zastanowić, czy obniżka cen w sklepach, widoczna 1 lutego, będzie taka sama przez cały półroczny okres jej trwania. Przecież ze względu na wyższe ceny gazu, prądu oraz wyższe koszty pracy, wytworzenie żywności także staje się droższe.

Robert Rękas, prezes zarządu Lewiatan Holding S.A. tłumaczy, że niemal codziennie otrzymuje informacje od producentów i dostawców o podwyżkach cen towarów spowodowanych wzrostem kosztów produkcji tj. wzrost cen energii i gazu o 300%.- Przewidujemy, że wiele z nich nałoży się terminem wraz z obniżeniem stawki VAT, obawiamy się zatem, że zabieg ten złagodzi dalsze podwyżki, ale im nie zapobiegnie - uważa.

Podobnego zdania jest Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. - Z jednej strony obniża się VAT z 5% do zera, z drugiej doświadczamy 400-600% podwyżki gazu, a to jest tylko część z wielu podwyżek, jakie producenci żywności muszą sobie wkalkulować w koszty wytworzenia - mówi.

- Może się więc okazać, że na paragonie zobaczymy co prawna zero procent VAT-u, ale cena wcale niekoniecznie musi być niższa. Przeciwnie, może być wyższa niż ta, która obowiązywała dwa, trzy tygodnie wcześniej z VAT-em. I to jest to niebezpieczeństwo, że tak naprawdę jako konsumenci możemy się w którymś momencie poczuć mocno rozczarowani. Możemy zapytać: gdzie jest te 5% - tłumaczy Andrzej Gantner.

(01.02.2022 za portalspozywczy.pl)


Współpraca