41. Konferencja Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie

Stowarzyszenie Naukowo – Techniczne „Energia I Środowisko w Mleczarstwie”, Wydział Nauk Ekonomicznych i Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zapraszają na 41-szą KONFERENCJĘ NAUKOWO-TECHNICZNĄ nt. Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie.

Mamy zaszczyt zaprosić na 41-szą konferencję naukowo-techniczną pt. „Problemy gospodarski energią i środowiskiem w mleczarstwie”. Konferencja o takim tytule odbędzie się już po raz czterdziesty pierwszy. Jest, być może najdłużej trwającym wydarzeniem naukowym i technicznym w polskim mleczarstwie? Wywarła prawdopodobnie istotny wpływ na działania pracowników mleczarstwa polskiego w dziedzinie nie tylko poszanowania zasobów energetycznych ale, i to głównie, w dziedzinie poszanowania energii i środowiska.

Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów przedsiębiorstw mleczarskich, ich zastępców, głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji technicznych, właścicieli firm specjalistycznych, pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych gospodarką energią i środowiskiem.

Gospodarzami regionalnymi konferencji będą:

  1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie

OSM w Myszkowie powstała 1 stycznia 1989 r., ale jej historia sięga lat 60-tych, kiedy to pierwszy Zakład Mleczarski istniał w Niegowie. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie przerabia rocznie ok. 18 mln litrów mleka, skupionego od ponad 400 dostawców. Surowiec pochodzi z czystych, ekologicznych gospodarstw usytułowanych na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Jest producentem głównie serów żółtych typu holenderskiego, mleka spożywczego, śmietany, kefiru i koncentratu serwatki. Artykuły mleczarskie dostarcza na rynek lokalny, Śląska i sieci wielkopowierzchniowych. Najwyższej jakości produkty, zapewniają konsumentowi wyrazisty smak, spełniający jego oczekiwania. W 2021 r. jeden z Ich produktów "Ser Gouda Wędzona" otrzymał medal za zajęcie I miejsca w XXVI Krajowej Ocenie Serów i Twarogów. Prezesem Zarządu Spółdzielni jest obecnie Pani Joanna Kaptacz.

  1. P. P. i M. MONTSPOŻ Sp. z o.o.

Przedsiębiorstwo Produkcji i Montażu „MONTSPOŻ” Sp. z o.o. już od ponad 30 lat działa w obszarze produkcji maszyn i urządzeń ze stali kwasoodpornej. Na przestrzeni lat firma na czele z prezesem inż. Alojzym Kwiatkowskim, stała się cenionym i uznanym na rynku producentem zbiorników wykonanych ze stali kwasoodpornych oraz wyspecjalizowała się w projektowaniu, wykonywaniu oraz serwisie maszyn dla przemysłu spożywczego, chemicznego i farmaceutycznego. Jakość świadczonych usług, kompleksowa obsługa oraz indywidualne podejście do klienta pozwoliła na trwałą współpracę z największymi potentatami z wyżej wymienionych branż.

Obrady Konferencji będą się odbywać w dniach 5-8 września 2022 r. w Hotelu Kmicic Belvedere & Spa w miejscowości Złoty Potok w Jurze Krakowsko Częstochowskiej – Krainie pełnej lasów, jezior i tajemniczych starych zamków (https://www.hotel-kmicic.pl/). Ten uroczy hotel usytuowany jest naprzeciwko rzeki, 9 km od rezerwatu przyrody Parkowe, 5 km od zamku Ostrężnik i 2 km od Groty Niedźwiedziej. Hotel Kmicic Belvedere & SPA – położony jest niespełna 30 km od Częstochowy i Portu Lotniczego Pyrzowice, 70 km od Katowic, 100 od Kielc i Krakowa, 180 km od Wrocławia i Opola i 250 km od Warszawy. Obiekt i jego najbliższa okolica mają iście kmicicowską duszę i fantazję, gdyż położony jest na wysokim wzgórzu, a u jego stóp rozciągają się urokliwe złotopotockie błonia i stawy Krasińskiego. Lokalizacja i zapierające dech niepowtarzalne jurajskie widoki z okna to nie jedyny atut tego hotelu. Urzeknie Was miła gościna atmosfera, komfort noclegu, przepyszna kuchnia oraz luksusowa strefa Weelness & SPA. Hotel Kmicic Belvedere &SPA oddaje do dyspozycji 150 miejsc hotelowych w 70 komfortowo wyposażonych pokojach oraz apartamentach. Jasne wnętrza z wygodnymi meblami zaaranżowane w klasycznym stylu sprawiają iż są one idealnym lokum zarówno na organizację imprezy firmowej jak i rodzinnego wypoczynku w strefie Weelness & SPA.

Prezes Zarządu Stowarzyszenia N-T „Energia i środowisko w mleczarstwie”, Przewodniczący Konferencji prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. zw.

Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego Konferencji dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego Konferencji dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego Konferencji dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska


Współpraca