7 Ogólnopolskie Święto Sera

W dniach 21-22 września 2019, w Kortowie na placu przed Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, odbyło się 7 Ogólnopolskie Święto Sera, czyli Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.

Organizatorami Festiwalu byli: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Urząd Miasta w Olsztynie, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie, Fundacja ŻAK Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Patronat honorowy nad Świętem objęli: marszałek województwa warmińsko-mazurskiego – Gustaw Marek Brzezin, prezydent Olsztyna – Piotr Grzymowicz,

rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – prof. dr hab. inż. Ryszard Górecki, oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Oficjalnego otwarcia dokonali: rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. dr hab. Ryszard Górecki, prezydent Olsztyna – dr Piotr Grzymowicz, członek Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Sylwia Jaskulska, dziekan Wydziału Nauki o Żywności – prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością – prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski.

Świętu niezmiennie przyświeca idea, aby olsztyński wrzesień kojarzony był przez konsumentów oraz producentów serów i twarogów z nowymi propozycjami asortymentowymi oraz nowymi odkryciami smakowymi. Festiwal to także doskonałe miejsce spotkań przy udziale muzyki oraz degustacji najszlachetniejszych wyrobów mleczarskich.

Na zakończenie Festiwalu wręczono liczne nagrody w następujących kategoriach:

  • Nagroda Publiczności – Twarogowy Król;
  • Nagroda Publiczności – Serowy Król
  • Nagroda Rektora UWM w Olsztynie – Hit Twarogowy,
  • Nagroda Rektora UWM w Olsztynie – Hit Serowy,
  • Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina,
  • Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza,
  • Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rewizyjny w Warszawie Waldemraa Brosia,
  • Puchar Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Nagrody otrzymali:

Puchar Prezydenta Olsztyna Piotra Grzymowicza otrzymała HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. – ZA NAJWYŻSZĄ JAKOŚĆ SERKÓW TWAROGOWYCH, KREMOWYCH I SERÓW DOJRZEWAJĄCYCH.

Wyróżnienie w kategorii Hit Twarogowy:

1. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za Serki Puszyste Capresi Śmietankowy, ze Szczypiorkiem, Pomidorowy, Chrzanowy, Jabłkowy z Rodzynkam, Orzechowy;

2. HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. w Kaźmierzu za Kanapkowy – Kremowy Serek Twarogowy Śmietankowy, z Czosnkiem i Ziołami, z Prażoną Cebulką, z Ogórkiem i Koperkiem, z Szynką, ze Szczypiorkiem;

3. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku za Ser Twarogowy Tłusty i Półtłusty – Klinek-Folia;

4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Garwolinie za Serek Kanapkowy Naturalny Śmietankowy;

5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za Twaróg Sernikowy Mielony;

6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za Serek Wiejski – Naturalny, Lekki, Wysokobiałkowy, z Dodatkami;

7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu za Sery Twarogowe – Paczka Od Krowy

8. Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za Twaróg Bieluch – Chudy, Półtłusty i Tłusty;

9. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Zestaw Twarogów Wiejskich oraz Twarogów ze Strzałkowa.

Wyróżnienie w kategorii Hit Serowy:

1. AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP.J. w Bukowcu za Ser Kozi Twardy – w kawałku i w plastrach;

2. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za Markę Fiko i Przyjaciele – Ser Gouda;

3. HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. w Kaźmierzu za Ser w grubych plastrach BURGER & TOAST;

4. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za Ser Lazur Skalmierzycki;

5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za Ser Hetmański w plastrach;

6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Ser Księżak – Ser Typu Szwajcarskiego;

7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za Ser Gouda Piasecka;

8. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za Markę Sera Typu Holenderskiego – Kasztelan Klasyczny, Śmietankowy i Wędzony;

9. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach za Ser Skieras – w formie kręgu i batonu;

10. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za Ser Edam Włoszczowski;

11. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Markę Serów Długodojrzewających Diamenty Konesera: Księżan Old, Cheddar Old oraz Mazdamer Old;

12. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za Ser Olecki Długodojrzewający;

13. Gospodarstwo Rolne NAD AREM w Kierźlinach za Ser Twardy Podpuszczkowy z Mleka Koziego.

Nagroda Publiczności – Twarogowy Król:

1. AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP.J. w Bukowcu za Serek Kozi Naturalny Termizowany oraz Kozi Serek Twarogowy;

2. HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. w Kaźmierzu za Puszyste Serki Twarogowe Marki Almette;

3. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku za Tłusty Twaróg Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej;

4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Garwolinie za Twaróg Garwoliński Tłusty i Półtłusty;

5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za Linię Serków Deserowych Seruś;

6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Markę – Serek Łowicki Homogenizowany;

7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za Twój Smak Puszysty – Serek Śmietankowy Naturalny i z dodatkami smakowymi;

8. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu za Serki Kanapkowe Naturalny, ze Szczypiorkiem, z Czosnkiem;

9. Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za Serki „Bieluch” zawierające wszystkie białka mleka Naturalny, Lekki oraz z przyprawami;

10. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Markę Serków Kanapkowych „Favita”;

11. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Pyszny ze Strzałkowa – Twarożek Śmietankowy.

Nagroda Publiczności – Serowy Król:

1. w kategorii serów typu holenderskiego GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za Ser Gouda Marki Warmia;

2. w kategorii serów kulinarnych, HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. w Kaźmierzu za Markę Hochland „Na gorąco!” Plastry Sera z Pomidorami i Ziołami; Plastry Sera z Salami i Chili, Plastry Sera z Szynką i Pieczarkami;

3. w kategorii serów z przerostem pleśni LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za Sery z Przerostem Pleśni Marki Lazur Błękitny, Srebrzysty, Turkusowy, Złocisty;

4. w kategorii dojrzewających serów plasterkowanych Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za linię Łowickie Sery Dojrzewające;

5. w kategorii serów typu holenderskiego Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za Ser Gouda Piasecka;

6. w kategorii serów typu szwajcarskiego Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za Markę – Ser Królewski, Królewski Light, Królewski Wędzony;

7. w kategorii serów parzonych, wędzonych Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach za Ser Skieras – w formie kręgu i batonu;

8. w kategorii serów długodojrzewających Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za Ser Czarna Perła – Ser Długodojrzewający, Premium;

9. w kategorii serów długodojrzewających Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Markę Serów Długodojrzewających – Diamenty Konesera Tylżycki, Księżan Old, Cheddar Old, Mazdamer Old;

10. w kategorii serów typu holenderskich Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za Ser Gouda.

Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie, Waldemara Brosia, otrzymał LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach ZA STAŁĄ, WYSOKĄ JAKOŚĆ SERÓW Z PRZEROSTEM SZLACHETNYCH PLEŚNI.

Puchar Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego otrzymały: OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA w Łowiczu i OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA w Krasnymstawie.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina otrzymali: Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem – Zakłady Produkcyjne w województwie warmińsko-mazurskim: Działdowie, Lubawie, Morągu i Suszu – za wysoką jakość produktów mleczarskich i KOZIA FARMA ZŁOTNA koło Morąga – za Twarożek Oberlandzki.

Dyplomy uczestnictwa w 7 Ogólnopolskim Święcie Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa otrzymali też wystawcy – Sieci – Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle:

1. Certyfikowane Gospodarstwo Ekologiczne KOZIA FARMA ZŁOTNA – Złotna – Morąg;

2. ZAJAZD TUSINEK – Grzegorz Winiarek Rozogi;

3. Gospodarstwo Pasieczne KRAINA MIODU Przemysław Klimaszewski – Mrągowo;

4. Zakład Pasieka Wędrowna Remigiusz i Jan Pleszkun Olsztyn;

5. QRAŚ – Wędliny Catering Orzysz;

6. Pasieka MAŁY MIŚ Ewa i Jan Adamowicz – Korsze;

7. Pasieka RANCZO W KACZEJ DOLINIE Nowa Wieś Reszelska – Bisztynek;

8. LIVIA SKAŁA Sp. z o.o. w Olsztynie;

9. ZIELARNIA WARMIŃSKA Joanna Kulczyk – Olsztyn;

10. SERY PRASLICKIE Gospodarstwo Rolne Praslity – E.A Symonowicz.

Adresy specjalne Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa otrzymały firmy:

1. Chr. Hansen Poland Sp. z o.o.;

2. CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o.;

3. TETRA PAK GROUP OBRAM Sp. z o.o.

Adresy z podziękowaniem otrzymali też studenci Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziały Nauki o Żywności UWM za pomoc w organizacji Festiwalu.

Podczas Festiwalu odbyły się liczne degustacje serów i twarogów oraz produktów regionalnych na stoiskach producentów oraz szereg atrakcji przy muzyce. Co godzinę odbywały się konkursy dla publiczności z nagrodami.

W sali wykładowej w Centrum Konferencyjnym UWM w Olsztynie odbyło się seminarium popularyzujące sery świata, tajniki jakości i trwałości produktów mleczarskich pt. „Za co kochamy mleko, sery, twarogi?”, podczas którego grono profesorów w przystępnej formie zapoznawało dorosłych i nie tylko z zagadnieniami.

Były też pokazy wspólnego gotowania z profesjonalnymi kucharzami oraz Stoisko Eksperta, gdzie w bezpośrednim kontakcie z krajowymi autorytetami serowarstwa można było uzyskć odpowiedzi na nurtujące pytania.

Było też Laboratorium Sera i Twarogu, czyli wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.

Była Uliczka Seromaniaków – animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), m.in.: „Po co krowie łaty?”, „Mleczne kalambury”, „Mleczny malarz”, „Jestem najlepszym dojarzem”, „Od trawy do szklanki mleka – rzeka mleka”, „Mleczne rebusy”, „SEROteka–FOTOteka”, „Cheese… What is this …?” itd.

– Festiwal organizujemy przede wszystkim dla konsumentów z Olsztyna oraz okolic miasta – powiedział prof. Bogusław Staniewski, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. – Chcemy ich zapoznać z dużym asortymentem, jaki jest oferowany przez polski przemysł mleczarski. Tytuł imprezy „Święto sera” podkreśla wagę tego produktu w codziennej diecie. Ser zajmuje dzisiaj ważne miejsce w menu przeciętnego Polaka, jakkolwiek wciąż spożywamy go mniej niż reszta Europy Zachodniej.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

 


Współpraca