7 Ogólnopolskie Święto Sera
W dniach 21-22 września 2019, w Kortowie na placu przed Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, odbyło się 7 Ogólnopolskie Święto Sera, czyli Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.
Organizatorami Festiwalu byli: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Urząd Miasta w Olsztynie, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie, Fundacja ŻAK Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Patronat honorowy nad Świętem objęli: marszałek województwa warmińsko-mazurskiego – Gustaw Marek Brzezin, prezydent Olsztyna – Piotr Grzymowicz,
rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – prof. dr hab. inż. Ryszard Górecki, oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Oficjalnego otwarcia dokonali: rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. dr hab. Ryszard Górecki, prezydent Olsztyna – dr Piotr Grzymowicz, członek Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Sylwia Jaskulska, dziekan Wydziału Nauki o Żywności – prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością – prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski.
Świętu niezmiennie przyświeca idea, aby olsztyński wrzesień kojarzony był przez konsumentów oraz producentów serów i twarogów z nowymi propozycjami asortymentowymi oraz nowymi odkryciami smakowymi. Festiwal to także doskonałe miejsce spotkań przy udziale muzyki oraz degustacji najszlachetniejszych wyrobów mleczarskich.
Na zakończenie Festiwalu wręczono liczne nagrody w następujących kategoriach:
- Nagroda Publiczności – Twarogowy Król;
- Nagroda Publiczności – Serowy Król
- Nagroda Rektora UWM w Olsztynie – Hit Twarogowy,
- Nagroda Rektora UWM w Olsztynie – Hit Serowy,
- Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina,
- Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza,
- Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rewizyjny w Warszawie Waldemraa Brosia,
- Puchar Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Nagrody otrzymali:
Puchar Prezydenta Olsztyna Piotra Grzymowicza otrzymała HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. – ZA NAJWYŻSZĄ JAKOŚĆ SERKÓW TWAROGOWYCH, KREMOWYCH I SERÓW DOJRZEWAJĄCYCH.
Wyróżnienie w kategorii Hit Twarogowy:
1. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za Serki Puszyste Capresi Śmietankowy, ze Szczypiorkiem, Pomidorowy, Chrzanowy, Jabłkowy z Rodzynkam, Orzechowy;
2. HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. w Kaźmierzu za Kanapkowy – Kremowy Serek Twarogowy Śmietankowy, z Czosnkiem i Ziołami, z Prażoną Cebulką, z Ogórkiem i Koperkiem, z Szynką, ze Szczypiorkiem;
3. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku za Ser Twarogowy Tłusty i Półtłusty – Klinek-Folia;
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Garwolinie za Serek Kanapkowy Naturalny Śmietankowy;
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za Twaróg Sernikowy Mielony;
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za Serek Wiejski – Naturalny, Lekki, Wysokobiałkowy, z Dodatkami;
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu za Sery Twarogowe – Paczka Od Krowy
8. Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za Twaróg Bieluch – Chudy, Półtłusty i Tłusty;
9. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Zestaw Twarogów Wiejskich oraz Twarogów ze Strzałkowa.
Wyróżnienie w kategorii Hit Serowy:
1. AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP.J. w Bukowcu za Ser Kozi Twardy – w kawałku i w plastrach;
2. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za Markę Fiko i Przyjaciele – Ser Gouda;
3. HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. w Kaźmierzu za Ser w grubych plastrach BURGER & TOAST;
4. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za Ser Lazur Skalmierzycki;
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za Ser Hetmański w plastrach;
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Ser Księżak – Ser Typu Szwajcarskiego;
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za Ser Gouda Piasecka;
8. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za Markę Sera Typu Holenderskiego – Kasztelan Klasyczny, Śmietankowy i Wędzony;
9. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach za Ser Skieras – w formie kręgu i batonu;
10. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za Ser Edam Włoszczowski;
11. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Markę Serów Długodojrzewających Diamenty Konesera: Księżan Old, Cheddar Old oraz Mazdamer Old;
12. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za Ser Olecki Długodojrzewający;
13. Gospodarstwo Rolne NAD AREM w Kierźlinach za Ser Twardy Podpuszczkowy z Mleka Koziego.
Nagroda Publiczności – Twarogowy Król:
1. AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP.J. w Bukowcu za Serek Kozi Naturalny Termizowany oraz Kozi Serek Twarogowy;
2. HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. w Kaźmierzu za Puszyste Serki Twarogowe Marki Almette;
3. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku za Tłusty Twaróg Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej;
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Garwolinie za Twaróg Garwoliński Tłusty i Półtłusty;
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za Linię Serków Deserowych Seruś;
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Markę – Serek Łowicki Homogenizowany;
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za Twój Smak Puszysty – Serek Śmietankowy Naturalny i z dodatkami smakowymi;
8. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu za Serki Kanapkowe Naturalny, ze Szczypiorkiem, z Czosnkiem;
9. Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za Serki „Bieluch” zawierające wszystkie białka mleka Naturalny, Lekki oraz z przyprawami;
10. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Markę Serków Kanapkowych „Favita”;
11. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Pyszny ze Strzałkowa – Twarożek Śmietankowy.
Nagroda Publiczności – Serowy Król:
1. w kategorii serów typu holenderskiego GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za Ser Gouda Marki Warmia;
2. w kategorii serów kulinarnych, HOCHLAND POLSKA Sp. z o.o. w Kaźmierzu za Markę Hochland „Na gorąco!” Plastry Sera z Pomidorami i Ziołami; Plastry Sera z Salami i Chili, Plastry Sera z Szynką i Pieczarkami;
3. w kategorii serów z przerostem pleśni LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za Sery z Przerostem Pleśni Marki Lazur Błękitny, Srebrzysty, Turkusowy, Złocisty;
4. w kategorii dojrzewających serów plasterkowanych Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za linię Łowickie Sery Dojrzewające;
5. w kategorii serów typu holenderskiego Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za Ser Gouda Piasecka;
6. w kategorii serów typu szwajcarskiego Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za Markę – Ser Królewski, Królewski Light, Królewski Wędzony;
7. w kategorii serów parzonych, wędzonych Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach za Ser Skieras – w formie kręgu i batonu;
8. w kategorii serów długodojrzewających Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za Ser Czarna Perła – Ser Długodojrzewający, Premium;
9. w kategorii serów długodojrzewających Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Markę Serów Długodojrzewających – Diamenty Konesera Tylżycki, Księżan Old, Cheddar Old, Mazdamer Old;
10. w kategorii serów typu holenderskich Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za Ser Gouda.
Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie, Waldemara Brosia, otrzymał LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach ZA STAŁĄ, WYSOKĄ JAKOŚĆ SERÓW Z PRZEROSTEM SZLACHETNYCH PLEŚNI.
Puchar Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego otrzymały: OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA w Łowiczu i OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA w Krasnymstawie.
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina otrzymali: Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem – Zakłady Produkcyjne w województwie warmińsko-mazurskim: Działdowie, Lubawie, Morągu i Suszu – za wysoką jakość produktów mleczarskich i KOZIA FARMA ZŁOTNA koło Morąga – za Twarożek Oberlandzki.
Dyplomy uczestnictwa w 7 Ogólnopolskim Święcie Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa otrzymali też wystawcy – Sieci – Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle:
1. Certyfikowane Gospodarstwo Ekologiczne KOZIA FARMA ZŁOTNA – Złotna – Morąg;
2. ZAJAZD TUSINEK – Grzegorz Winiarek Rozogi;
3. Gospodarstwo Pasieczne KRAINA MIODU Przemysław Klimaszewski – Mrągowo;
4. Zakład Pasieka Wędrowna Remigiusz i Jan Pleszkun Olsztyn;
5. QRAŚ – Wędliny Catering Orzysz;
6. Pasieka MAŁY MIŚ Ewa i Jan Adamowicz – Korsze;
7. Pasieka RANCZO W KACZEJ DOLINIE Nowa Wieś Reszelska – Bisztynek;
8. LIVIA SKAŁA Sp. z o.o. w Olsztynie;
9. ZIELARNIA WARMIŃSKA Joanna Kulczyk – Olsztyn;
10. SERY PRASLICKIE Gospodarstwo Rolne Praslity – E.A Symonowicz.
Adresy specjalne Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa otrzymały firmy:
1. Chr. Hansen Poland Sp. z o.o.;
2. CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o.;
3. TETRA PAK GROUP OBRAM Sp. z o.o.
Adresy z podziękowaniem otrzymali też studenci Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziały Nauki o Żywności UWM za pomoc w organizacji Festiwalu.
Podczas Festiwalu odbyły się liczne degustacje serów i twarogów oraz produktów regionalnych na stoiskach producentów oraz szereg atrakcji przy muzyce. Co godzinę odbywały się konkursy dla publiczności z nagrodami.
W sali wykładowej w Centrum Konferencyjnym UWM w Olsztynie odbyło się seminarium popularyzujące sery świata, tajniki jakości i trwałości produktów mleczarskich pt. „Za co kochamy mleko, sery, twarogi?”, podczas którego grono profesorów w przystępnej formie zapoznawało dorosłych i nie tylko z zagadnieniami.
Były też pokazy wspólnego gotowania z profesjonalnymi kucharzami oraz Stoisko Eksperta, gdzie w bezpośrednim kontakcie z krajowymi autorytetami serowarstwa można było uzyskć odpowiedzi na nurtujące pytania.
Było też Laboratorium Sera i Twarogu, czyli wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.
Była Uliczka Seromaniaków – animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), m.in.: „Po co krowie łaty?”, „Mleczne kalambury”, „Mleczny malarz”, „Jestem najlepszym dojarzem”, „Od trawy do szklanki mleka – rzeka mleka”, „Mleczne rebusy”, „SEROteka–FOTOteka”, „Cheese… What is this …?” itd.
– Festiwal organizujemy przede wszystkim dla konsumentów z Olsztyna oraz okolic miasta – powiedział prof. Bogusław Staniewski, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. – Chcemy ich zapoznać z dużym asortymentem, jaki jest oferowany przez polski przemysł mleczarski. Tytuł imprezy „Święto sera” podkreśla wagę tego produktu w codziennej diecie. Ser zajmuje dzisiaj ważne miejsce w menu przeciętnego Polaka, jakkolwiek wciąż spożywamy go mniej niż reszta Europy Zachodniej.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.