Awantura o ser gruyere. Sąd pozwolił nazywać tak też amerykańskie sery
05.03.2023 -
Amerykański sąd apelacyjny orzekł, że słowo „gruyere” jest powszechną etykietą sera i nie może być zarezerwowane tylko i wyłącznie dla sera wytwarzanego we Francji lub Szwajcarii .
Nazewnictwo produktów spożywczych w USA
Stany Zjednoczone nie mają tak ścisłych zasad w zakresie oznaczania pochodzenia żywności jak Europa.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ustaliła standardy dla sera gruyere, takie jak istnienie w nim „małych dziur” lub to, że taki ser dojrzewa co najmniej 90 dni. Nie ustanawia jednak kryteriów dotyczących pochodzenia geograficznego tego produktu.
Ser – niezależnie od miejsca produkcji – był oznaczany i sprzedawany jako gruyere w Ameryce od dziesięcioleci – orzekł sąd
Szwajcarski ser Gruyère
Interprofession du Gruyère, która reprezentuje producentów sera gruyere w Szwajcarii oraz jego odpowiednika we Francji, zwróciła się o rejestrację tego terminu w amerykańskim rejestrze znaków towarowych. Urząd Patentów i Znaków Towarowych Stanów Zjednoczonych jednak odmówił. Grupy branżowe złożyły pozew, ale przegrały. Sędziowie sądu apelacyjnego podtrzymali orzeczenie sądu niższej instancji.
– Konsumenci sera w Stanach Zjednoczonych rozumieją, że „Gruyere” odnosi się do rodzaju sera, co czyni ten termin rodzajem – stwierdził sąd
(05.03.2023 za portalspozywczy.pl)