Awantura o ser gruyere. Sąd pozwolił nazywać tak też amerykańskie sery

05.03.2023 -

Amerykański sąd apelacyjny orzekł, że słowo „gruyere” jest powszechną etykietą sera i nie może być zarezerwowane tylko i wyłącznie dla sera wytwarzanego we Francji lub Szwajcarii .

Nazewnictwo produktów spożywczych w USA

Stany Zjednoczone nie mają tak ścisłych zasad w zakresie oznaczania pochodzenia żywności jak Europa.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ustaliła standardy dla sera gruyere, takie jak istnienie w nim „małych dziur” lub to, że taki ser dojrzewa co najmniej 90 dni. Nie ustanawia jednak kryteriów dotyczących pochodzenia geograficznego tego produktu.

Ser – niezależnie od miejsca produkcji – był oznaczany i sprzedawany jako gruyere w Ameryce od dziesięcioleci – orzekł sąd

Szwajcarski ser Gruyère

Interprofession du Gruyère, która reprezentuje producentów sera gruyere w Szwajcarii oraz jego odpowiednika we Francji, zwróciła się o rejestrację tego terminu w amerykańskim rejestrze znaków towarowych. Urząd Patentów i Znaków Towarowych Stanów Zjednoczonych jednak odmówił. Grupy branżowe złożyły pozew, ale przegrały. Sędziowie sądu apelacyjnego podtrzymali orzeczenie sądu niższej instancji.

– Konsumenci sera w Stanach Zjednoczonych rozumieją, że „Gruyere” odnosi się do rodzaju sera, co czyni ten termin rodzajem – stwierdził sąd

(05.03.2023 za portalspozywczy.pl)


Współpraca