Białka mleka pomogą zwalczać koronawirusa?

23.03.2021 -

Jak poinformowała nowozelandzka firma Quantec, zlecone przez nią badania wykazały, że kompleks białkowy uzyskany ze świeżego pasteryzowanego mleka (IDP) skutecznie chroni komórki przed COVID-19 i łagodzi objawy choroby.

Badania nowozelandzkiego producenta farmaceutycznego Quantec wykazały, że kompleks białkowy uzyskany ze świeżego pasteryzowanego mleka krowiego może chronić komórki organizmu przed Covid-19 oraz zmniejszyć nasilenie objawów choroby.

Zgodnie z oświadczeniem firmy, opatentowane białko immunologiczne (IDP) ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne.

Jak stwierdził dyrektor generalny Quantec, Raewyn McPhillips, wyniki badań sugerują, że IDP może odegrać ważną rolę w globalnej walce z ewoluującym wirusem.

– Poprzednie badania wykazały, że IDP działa jak bariera i wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu jest skuteczny przeciwko grypie i opryszczce pospolitej – powiedział dyrektor McPhillips cytowany przez proplanta.de– Teraz może też pomóc w walce z COVID-19 – dodał.

Firma zleciła badanie w niezależnym laboratorium w USA, które potwierdziło, że IDP chroni komórki przed koronawirusami oraz pomaga zmniejszyć nasilenie objawów.

– Ten wynik potwierdza inne zlecone przez nas testy, które pokazują skuteczność naturalnych białek IDP w hamowaniu patogenów i we wspieraniu układu odpornościowego organizmu – powiedział założyciel Quantec, dr Rod Claycomb.

Jak wyjaśnił dr Rod Claycomb, IDP to naturalny kompleks białek mleka, który zawiera ponad 50 bioaktywnych białek mających właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu IDP jest znacznie skuteczniejsze niż jego poszczególne części składowe, jak czysta laktoferyna czy laktoperoksydaza.

Firma planuje przeprowadzić badania kliniczne IDP w celu opracowania serii produktów zdrowotnych dla konsumentów.

(23.03.2021 za farmer.pl)


Współpraca