Bitwa Regionów w woj. kujawsko-pomorskim

15.10.2022 -

Z udziałem sekretarz stanu Anny Gembickiej w Kowalu odbył się półfinał Bitwy Regionów. Etap wojewódzki konkursu kulinarnego wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Krzekotowa.

Sekretarz stanu Anna Gembicka przywitała gości i członkinie kół gospodyń wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego, które walczyły o wejście do finału konkursu.

Wiceminister Gembicka odczytała także list premiera Mateusza Morawieckiego skierowany do uczestników Bitwy Regionów.

Jury wybierało jedną z 16 potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z Kujaw i Pomorza. W Kowalu o nagrodę i przejście do ogólnopolskiego finału Bitwy Regionów walczyły:

  • KGW Nowy Ciechocinek – pierogi z siekaną gęsiną
  • KGW w Brzeźnie – pierogi z farszem z pieczonej kaczki z dodatkami
  • KGW „Jarzębinki ” – kaczka w sosie porzeczkowym
  • KGW w Kłuśnie – pyzy z mięsem
  • KGW w Skrzynkach – barszcz wyjątkowy
  • KGW „Nowoczesne Gospochy” w Cierpicach – mała czarna z szarakami
  • KGW w Sokołowie – ozory w sosie w towarzystwie warzyw
  • KGW „Żurawinki” w Brzeźnie – gulasz z dziczyzny z kluskami ziemniaczanymi
  • KGW Borzyszkowo - kaczka konfitowana z kapustą szmurowaną
  • KGW „Szembruczek” - zrazy wołowe z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi podane z kaszą gryczaną, sosem grzybowym i sałatką z pieczonych buraczków
  • KGW w Morzewcu – zawijas z mięsa tradycja Kujaw
  • KGW w Krzekatowie - szynka parzona z kością
  • KGW w Malankowie „Malinówki” – kaczuszka z malinowego garnuszka
  • KGW Wieszkowianki - gęś faszerowana kaszą i grzybami
  • KGW Komaszyce – pirzok kujawski
  • KGW „Kotowianki” w Kotowach – golonka w kapuście

Zdobywczyniami I miejsca w wojewódzkim etapie konkursu Bitwa Regionów w Kowalu zostało Koło Gospodyń Wiejskich z Krzekotowa.

Zdobywczynie II miejsca - KGW Nowinka Nowy Ciechocinek.

Zdobywczynie III miejsca - KGW Borzyszkowo.

Celem konkursu, który jest organizowany od siedmiu lat, jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce.

(15.10.2022 za MRiRW)


Współpraca