BPSC: IT w branży spożywczej gwarantem produkcji bezpiecznej i jakościowej żywności

06.07.2023 -

Medialne doniesienia na temat wirusa grypy H5N1 wywołały serię pytań dotyczących bezpieczeństwa żywności. Warto zauważyć, że polscy producenci spożywczy wykorzystują technologie, które pomagają skutecznie identyfikować podejrzane partie produktów. Praktycznie każda firma działająca w sektorze spożywczym posiada certyfikaty zarządzania jakością, takie jak BRC, IFS, HACCP czy EurepGAP, oraz korzysta z systemów klasy ERP - mówi nam Andrzej Szubryt, Senior, Pre-Sales, BPSC.

Bezpieczeństwo żywności

Jak podkreśla ekspert, te technologie umożliwiają precyzyjne śledzenie produktów od momentu zakupu surowców, przez proces produkcyjny, aż do dostarczenia klientowi końcowemu. Zapewniają także monitorowanie stanu surowców, dostęp do informacji o badaniach laboratoryjnych oraz rejestrację alergenów.

- Ta zdolność do identyfikacji produktów, znana jako "traceability", odgrywa kluczową rolę w kontekście bezpieczeństwa żywności i umożliwia szybką reakcję w przypadku niepożądanych sytuacji - mówi.

Klientów z pewnością interesuje, ile czasu zajmie rozwiązanie problemu. Zdaniem Andrzeja Szubryta, dzięki możliwości szybkiego śledzenia i identyfikacji potencjalnie zainfekowanych partii istnieje szansa na jego skuteczne i efektywne ograniczenie. Jednak w każdym przypadku jest to sprawa indywidualna.

Komunikaty i ostrzeżenia dotyczące żywności GIS

Każdego miesiąca na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) pojawiają się komunikaty i ostrzeżenia dotyczące żywności. Tylko w czerwcu było ich 9, m.in. ten o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes, która pojawiła się w produktach dostępnych w jednej z sieci handlowych.

- Ten przykład wskazuje na to, że nawet przy restrykcyjnych normach nie można całkowicie wykluczyć zdarzeń niepożądanych. W takich przypadkach konieczne jest szybkie działanie i odpowiednia reakcja, jak wycofanie podejrzanych partii produktów z obrotu oraz poinformowanie klientów o zagrożeniu - mówi.

Jak podkreśla ekspert BPSC, gdy następuje stwierdzenie niezgodności mikrobiologicznych, jak wykryta Listeria monocytogenes, sieci podejmują natychmiastową decyzję o wycofaniu z obrotu odpowiednich partii produktów. Klienci są informowani o tym fakcie i zachęcani do zwrócenia zakupionych produktów wraz z opakowaniem, aby otrzymać zwrot kosztów. Wszystko to ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa i zaufania konsumentów.

- Podsumowując, branża spożywcza w Polsce wykorzystuje systemy IT, które dostarczają narzędzi i pomagają w ustrukturyzowaniu procedur umożliwiających efektywne zarządzanie jakością, precyzyjne śledzenie produktów oraz reakcję na potencjalne zagrożenia, co przyczynia się do budowania zaufania klientów i zwiększenia efektywności operacyjnej oraz transparentności - podkreśla Andrzej Szubryt.

- Choć technologia w przemyśle spożywczym może nie być najgorętszym tematem, nie można zapominać o jej kluczowej roli i znaczeniu. IT w branży spożywczej jest nieodzownym elementem procesu produkcji zdrowej, bezpiecznej i jakościowej żywności. Ważne jest, aby konsumenci mieli tego świadomość - podsumowuje.

(06.07.2023 za portalspozywczy.pl)


Współpraca