Ceny podstawowych produktów mlecznych na przełomie września i października

16.10.2020 -

Na przełomie września i października 2020 r. na rynku krajowym odnotowano wzrost cen zbytu masła w blokach i OMP. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.09-04.10.2020 r. za masło w blokach średnio w kraju uzyskiwano 15,78 zł/kg, o 2,1% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 9,7% więcej niż przed miesiącem.

W porównaniu do stycznia br. cena wzrosła o 4,1%. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 17,30 zł/kg (3,46 zł za 200 gramową kostkę) i była o 1,7% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 0,7% wyższa niż miesiąc wcześniej. Od początku br. roku masło konfekcjonowane potaniało o 4,3%. W odniesieniu do cen sprzed roku masło w blokach było o 7,3% tańsze, a masło konfekcjonowane –o 7,4%.

Za odtłuszczone mleko w proszku w 40 tygodniu 2020 r. płacono 9,35 zł/kg, o 2,1% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 1,7% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu ze styczniem br. cena tego masła była o 13,0% niższa. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,63 zł/kg i była o 0,4% niższa niż przed tygodniem i o 0,2% wyższa niż przed miesiącem. Od początku roku PMP potaniało o 7,3%. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 1,7%, a PMP –o 4,5% tańsze.

Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,54 zł/kg, o 1,0% więcej niż przed tygodniem i o 3,7% więcej niż przed miesiącem oraz o 1,1% więcej niż przed rokiem. Cena sera Gouda wyniosła 13,57 zł/kg i była taka sama, jak przed tygodniem i o 0,1% niższa niż przed miesiącem. Ser Gouda był tańszy o 0,8% niż przed rokiem.

(16.10.2020 a portalspozywczy.pl)


Współpraca