Ceny produktów mlecznych w UE nieznacznie spadły

20.03.2020 -

Ceny odtłuszczonego mleka w proszku w minusie – ser cheddar i masło stabilne.

Ceny standardowych produktów mlecznych obecnie nieznacznie spadają na rynku Unii Europejskiej. W przeciwieństwie do innych rynków produktów rolnych i surowców, które są poważnie osłabione z powodu szybkiego rozprzestrzeniania się koronawirusa. Spadek cen produktów mlecznych jest nadal dość umiarkowany. Wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku mleka Komisji Europejskiej.

Według Komisji Europejskiej średnia cena masła 15 marca 2020 r. w UE była na poziomie 350 euro / 100 kg, tydzień wcześniej było to 351 euro, Od początku roku obserwuje się niewielką tendencję spadkową masła.

Odtłuszczone mleko w proszku 15 marca w UE kosztowało 242 euro / 100 kg (w poprzednim tygodniu 249 euro). Cena tego produktu zaczęła nieznacznie spadać na początku lutego, ale wciąż jest o 26% wyższa niż w poprzednim roku.

Cena pełnego mleko w proszku pozostała niezmienione w porównaniu z poprzednim tygodniem i wynosiła 296 euro / 100 kg, przekraczając poziom z poprzedniego roku o 3%

Cena sera cheddar jest nadal stabilna i wynosi 305 euro / 100 kg, czyli o 2% poniżej poziomu z poprzedniego roku.

W porównaniu z poprzednim miesiącem średnie ceny masła spadły o 1,3 proc, odtłuszczonego mleka w proszku o 5%, a pełnego mleka w proszku o 1,3% Niewielki wzrost o 0,2% odnotowano w przypadku sera cheddar.

(20.03.2020 za farmer.pl)


Współpraca