Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (02.04.2017)
10.04.2017 -
W dniach 27.03-2.04.2017 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka w proszku, zagęszczonego mleka i jogurtu naturalnego zmalała, a cena mleka spożywczego UHT pozostała niezmienna.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła:
- cena – 17,90 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,2%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 8,36 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,9%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,99 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,8%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,82 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,4%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,91 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,18 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,67 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,17 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%.
(10.04.2017 za gospodarz.pl)