Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (02.10.2016)

13.10.2016 -

W dniach od 26 września do 2 października 2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka w proszku, zagęszczonego mleka i mleka spożywczego pasteryzowanego zmalała.

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 17,37 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 8,00 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,4%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 6,01 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,9%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 1,76 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,81 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,79 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,9%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 4,02 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,6%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,59 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 5,82 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%.

(13.10.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)


Współpraca