Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (02.10.2016)
13.10.2016 -
W dniach od 26 września do 2 października 2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka w proszku, zagęszczonego mleka i mleka spożywczego pasteryzowanego zmalała.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 17,37 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 8,00 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,4%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,01 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,9%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 1,76 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,81 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,79 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,9%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,02 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,6%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,59 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,82 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%.
(13.10.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)