Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (04.09.2016)
14.09.2016 -
W dniach od 29 sierpnia do 4 września 2016 roku odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka w proszku, serwatki i mleka spożywczego UHT wzrosła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 15,32 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,53 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,7%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,21 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,0%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,71 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,3%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,71 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,75 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,91 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,59 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,77 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,0%.
(14.09.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)