Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (05.06.2016)
16.06.2016 -
W dniach od 30 maja do 5 czerwca 2016 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena masła i jogurtu naturalnego wzrosła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 11,13 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,18 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 5,93 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,0%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,32 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,7%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,66 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,68 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,5%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,83 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,60 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,60 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%.
(16.06.2016 za Gospodarz.pl/ARR)