Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (10.07.2016)
21.07.2016 -
W dniach od 4 do 10 lipca 2016 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena masła, serwatki w proszku, mleka spożywczego UHT i jogurtu naturalnego wzrosła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 13,47 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 6,4%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,20 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 5,90 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,4%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,42 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 6,1%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,65 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,71 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,76 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,58 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,47 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym –spadek o 1,7%.
(21.07.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)