Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (10.07.2016)

21.07.2016 -

W dniach od 4 do 10 lipca 2016 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena masła, serwatki w proszku, mleka spożywczego UHT i jogurtu naturalnego wzrosła.



Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 13,47 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 6,4%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 7,20 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 5,90 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,4%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 2,42 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 6,1%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,65 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,71 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 3,76 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,58 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 5,47 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym –spadek o 1,7%.

(21.07.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)

 


Współpraca