Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (11.09.2016)

20.09.2016 -

W dniach od 5 do 11 września 2016 roku odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena zagęszczonego mleka, kefiru, śmietany i śmietanki oraz mleka spożywczego UHT zmalała.

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 15,88 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,6%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 7,80 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,6%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 6,13 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 2,82 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,2%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,71 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,74 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 3,91 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,58 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 5,75 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%.

(20.09.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)


Współpraca