Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (11.09.2016)
20.09.2016 -
W dniach od 5 do 11 września 2016 roku odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena zagęszczonego mleka, kefiru, śmietany i śmietanki oraz mleka spożywczego UHT zmalała.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 15,88 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,6%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,6%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,13 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,82 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,2%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,71 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,74 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,91 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,58 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,75 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%.
(20.09.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)