Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (11.12.2016)
20.12.2016 -
W dniach 4-11.12.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka i serwatki w proszku spadła, a cena mleka spożywczego UHT pozostała niezmienna.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 19,84 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 9,40 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,81 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,3%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,05 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 7,8%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,82 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,90 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,04 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,63 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,3%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,11 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%.
(20.12.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)