Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (11.12.2016)

20.12.2016 -

W dniach 4-11.12.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka i serwatki w proszku spadła, a cena mleka spożywczego UHT pozostała niezmienna.

Ceny przetworów mleczarskich

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 19,84 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 9,40 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 6,81 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,3%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 3,05 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 7,8%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,82 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,90 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 4,04 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,63 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,3%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 6,11 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%.

(20.12.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)


Współpraca