Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (13.11.2016)
24.11.2016 -
W dniach 7-13.11.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena kefiru oraz śmietany i śmietanki spadła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 18,79 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 8,51 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,4%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,59 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 6,2%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,25 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,89 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,94 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,59 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,4%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,97 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%.
(24.11.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)