Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (16.04.2017)
30.04.2017 -
W dniach 9-16 kwietnia 2017 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko ceny serwatki, mleka spożywczego pasteryzowanego i śmietanki wzrosły.
Ceny masła:
- cena – 18,23 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,6%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,83 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,2%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,29 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,3%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,79 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,81 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,92 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,9%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,15 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,65 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,14 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%.
(30.04.2017 za gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)