Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (16.10.2016)
28.10.2016 -
W dniach od 10 do 16.10.2016 r. odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena zagęszczonego mleka i jogurtu naturalnego zmalała, a cena kefiru pozostała niezmienna.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 18,21 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,7%
Ceny mleka w proszku:
- cena – 8,26 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,4%
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,38 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,05 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,78 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,83 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,94 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
Ceny kefiru:
- cena – 2,56 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,92 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2%
(28.10.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)