Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (17.07.2016)
27.07.2016 -
Od 11 do 17 lipca 2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena zagęszczonego i mleka spożywczego UHT zmalała.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 13,75 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,1%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,41 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,8%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 5,83 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,52 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,4%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,67 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,2%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,69 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,82 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,60 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,57 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,7%.
(27.07.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)