Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (17.12.2017)
29.12.2017 -
W dniach 10-17.12.2017 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka spożywczego pasteryzowanego, jogurtu i serwatki w proszku wzrosła, a cena kefiru pozostała niezmienna.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,86 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,97 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,48 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,69 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian;
Ceny śmietany i śmietanki:
- cena – 7,05 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%;
Ceny masła:
- cena – 22,41 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,23 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,0%;
Ceny mleka zagęszczonego:
- cena – 6,85 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;
Cena serwatki w proszku:
- cena – 2,82 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%.
(29.12.2017 za gospodarz.pl)