Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (18.09.2016)
28.09.2016 -
W dniach od 12 do 18 września 2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena jogurtu naturalnego, kefiru, śmietany i śmietanki zmalała.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 16,38 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,2%
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,91 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,22 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,5%
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,98 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,5%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,75 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,0%
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,79 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,9%
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,86 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
Ceny kefiru:
- cena – 2,57 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,71 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
(28.09.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)