Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (19.03.2017)
30.03.2017 -
W dniach 13-19.03.2017 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka spożywczego pasteryzowanego, mleka w proszku, serwatki w proszku i masła zmalały.
Ceny masła:
- cena – 1,74 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 8,81 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 7,13 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 11%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,61 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,92 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,16 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,63 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,3%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,16 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%.
(30.03.2017 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)