Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (19.06.2016)
29.06.2016 -
W dniach od 13 do 19 czerwca 2016 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena masła, mleka w proszku i zagęszczonego mleka wzrosła.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 12,14 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,4%
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,31 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,06 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,5%
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,33 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,8%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,67 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,69 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,71 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
Ceny kefiru:
- cena – 2,60 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,47 zł/kg
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%
(29.06.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)