Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (20.11.2016)
01.12.2016 -
W dniach 14-20.11.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka w proszku, zagęszczonego mleka i serwatki w proszku spadła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 19,12 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,8%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 8,43 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,4%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,40 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 6,2%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,22 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,91 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,98 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,61 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,02 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%.
(01.12.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)