Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (21.08.2016)
09.09.2016 -
W dniach od 15 do 21 sierpnia 2016 roku odnotowano spadek cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena serwatki w proszku, masła i mleka spożywczego wzrosła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 15,12 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,8%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,45 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,22 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,66 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,4%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,70 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,73 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,89 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,4%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,58 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,3%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,67 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%.
(09.09.206 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)