Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (22.01.2017)
01.02.2017 -
W dniach 15-22.01.2017 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena masła, mleka spożywczego pasteryzowanego, jogurtu naturalnego, śmietany i śmietanki zmalała.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 18,98 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 10,56 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 16,3%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,19 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,9%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,34 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,81 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,91 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,08 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,0%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,63 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,0%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,09 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,3%.
(01.02.2017 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)