Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (24.07.2016)
10.08.2016
W dniach od 18 do 24 lipca 2016 roku odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 14,01 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,56 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,0%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 5,92 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,62 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,7%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,66 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,69 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,78 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,0%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,57 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,0%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,56 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%.
(10.08.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)