Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (26.02.2017)
09.03.2017 -
W dniach 19-26.02.2017 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko ceny mleka w proszku, zagęszczonego mleka, kefiru oraz śmietany i śmietanki spadły.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,70 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 9,10 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,0%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,66 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,8%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,54 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,90 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,06 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,57 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,08 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%.
(09.03.2017 Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)