Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (27.11.2016)
06.12.2016 -
W dniach 20-27.11.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka spożywczego pasteryzowanego, zagęszczonego mleka i serwatki w proszku spadła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 19,39 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 9,05 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 7,4%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,39 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,12 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,9%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,79 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,94 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,95 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,63 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,03 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%.
(06.12.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)