Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (3.07.2016)
13.07.2016 -
W dniach od 27 czerwca do 3 lipca 2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena jogurtu naturalnego, serwatki w proszku i zagęszczonego mleka wzrosła.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 12,67 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,7%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,26 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 5,99 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,28 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,66 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,70 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,73 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,61 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,56 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%.
(13.07.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)