Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (4.12.2016)
13.12.2016 -
W dniach 28.11-4.12.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka spożywczego UHT i kefiru spadła.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 19,66 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 9,38 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,6%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,66 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,2%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,31 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,9%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,90 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,3%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,99 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,54 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,3%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,11 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%.
(13.12.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)