Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (4.12.2016)

13.12.2016 -

W dniach 28.11-4.12.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka spożywczego UHT i kefiru spadła.

Ceny przetworów mleczarskich

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 19,66 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 9,38 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,6%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 6,66 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,2%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 3,31 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,9%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,80 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,90 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,3%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 3,99 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,54 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,3%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 6,11 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%.

(13.12.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)


Współpraca