Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (5.02.2017)

16.02.2017 -

W dniach 30.01-5.02.2017 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka zagęszczonego, serwatki w proszku, mleka spożywczego pasteryzowanego i jogurtu naturalnego wzrosła.

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 17,85 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,4%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 9,14 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 6,3%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 6,41 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,0%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 3,52 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,4%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,81 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,92 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 4,19 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,8%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,61 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 6,09 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%.

(16.02.2017 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)

 

Współpraca