Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (5.02.2017)
16.02.2017 -
W dniach 30.01-5.02.2017 roku odnotowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena mleka zagęszczonego, serwatki w proszku, mleka spożywczego pasteryzowanego i jogurtu naturalnego wzrosła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 17,85 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,4%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 9,14 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 6,3%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,41 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,0%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,52 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,4%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,81 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,92 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 4,19 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,8%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,61 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 6,09 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%.
(16.02.2017 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)