Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (9.10.2016)
19.10.2016 -
W dniach od 3.10 do 9.10.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena serwatki, jogurtu naturalnego, kefiru i śmietany zmalała.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 17,91 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,1%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 8,07 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 6,39 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 6,4%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 3,00 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,77 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,81 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,94 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,9%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,56 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%.
(19.10.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)