Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (9.10.2016)

19.10.2016 -

W dniach od 3.10 do 9.10.2016 roku odnotowano wzrost cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Tylko cena serwatki, jogurtu naturalnego, kefiru i śmietany zmalała.

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 17,91 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,1%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 8,07 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 6,39 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 6,4%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 3,00 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,77 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,81 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 3,94 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,9%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,56 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 5,80 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%.

(19.10.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)


Współpraca