Ceny przetworów mlecznych na rynku krajowym
13.11.2019 -
Krajowe ceny zbytu produktów mlecznych, głównie trwałych, są ściśle powiązane z cenami na rynku międzynarodowym.
W sierpniu, w porównaniu z miesiącem poprzednim, ceny masła w blokach zmalały o 2%, a konfekcjonowanego o 0,9%, przy obniżce cen masła z dodatkiem oleju o 2,1%. Ceny OMP zwiększyły się o 1,9%, a serów dojrzewających o 0,2-1,4%. Ceny pozostałych przetworów wzrosły, z wyjątkiem obniżki cen serka homogenizowanego zwykłego o 1%. Najbardziej podrożało mleko UHT o 1,5-3% oraz serki twarogowe, jogurty i mleko skondensowane o 1-1,2%.
W okresie styczeń-sierpień br. poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był większy niż w porównywalnym okresie 2018 roku. Wyższe były przede wszystkim ceny OMP o 28,6% oraz serów dojrzewających i jogurtu naturalnego o 6,6-8%. Średni poziom cen masła w blokach zmniejszył się o 14,7%, a masła konfekcjonowanego o 10,1%, przy zwyżce cen masła z dodatkiem oleju o 0,7%.
W handlu detalicznym ceny przetworów mlecznych z wykluczeniem masła w sierpniu zwiększyły się o 0,1% w porównaniu z lipcem. Głownie podrożały „napoje i inne produkty mleczne” o 0,9% oraz świeże mleko chude o 0,6%, a także śmietana oraz mleko zagęszczone i w proszku o 0,3-0,4%. Zmiany cen pozostałych przetworów wyniosły od -0,2 do +0,1%. Ceny masła spadły o 0,9%. W okresie styczeń-sierpień br. przeciętny poziom cen przetworów mlecznych był o 1,3% większy, a masła o 2,2% mniejsze niż w takim samym okresie roku poprzedniego.
(13.11.2019 za gospodarz.pl)