Ceny serów w Polsce (05.06.2016)
17.06.2016 -
W okresie od 30 maja do 5 czerwca 2016 roku ceny serów w Polsce w większości podrożały. Jedynie cena sera Mozzarella, pleśniowego i twarogu min. 40% zmalała.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 9,81 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%;
Cena sera Gouda:
- cena – 9,73 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,1%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 10,74 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 7,9%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 12,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,8%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 9,61 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,7%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 12,39 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,37 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,8%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 17,73 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 8,71 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,6%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,52 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%.
(17.06.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)