Ceny serów w Polsce (11.06.2017)
18.06.2017 -
W okresie od 4 do 11 czerwca 2017 roku w Polsce odnotowano wzrost cen większości serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Cheddar i serka wiejskiego zmalała.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 14,11 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,8%;
Cena sera Gouda:
- cena – 14,02 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,5%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 13,04 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 15,98 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 13,97 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,9%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 14,90 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,85 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 18,48 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,4%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 9,08 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,63 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%.
(18.06.2017 za gospodarz.pl/MRiRW)