Ceny serów w Polsce (11.09.2016)
20.09.2016 -
W okresie od 5 do 11 września 2016 roku ceny serów w Polsce wzrosły. Spadła natomiast cena sera Feta, Ementaler oraz sera pleśniowego.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 12,98 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;
Cena sera Gouda:
- cena – 12,92 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 10,51 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 14,04 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,6%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 12,90 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,7%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 12,89 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,7%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,46 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 17,47 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,4%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 8,94 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,54 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%.
(20.09.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)