Ceny serów w Polsce (12.03.2017)
23.03.2017 -
W okresie od 6 do 12 marca 2017 roku w Polsce odnotowano wzrost cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Gouda, Ementaler, Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego oraz sera pleśniowego zmalała.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 13,79 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%;
Cena sera Gouda:
- cena – 13,45 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 13,60 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,4%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 15,83 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 13,34 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 14,52 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,88 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 18,72 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,8%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 9,06 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,48 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%.
(23.03.2017 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)