Ceny serów w Polsce (19.06.2016)
30.06.2016 -
W okresie od 13 do 19 czerwca 2016 roku ceny serów w Polsce w większości spadły. Jedynie cena sera Edamskiego, Gouda, Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego i twarogu min. 40% wzrosła.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 10,19 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,6%;
Cena sera Gouda:
- cena – 9,87 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 10,09 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,9%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 11,98 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,7%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 10,08 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 11,87 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,7%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,12 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 17,22 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,0%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 9,09 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,45 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%.
(30.06.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)