Ceny serów w Polsce (20.08.2017)
30.08.2017 -
W okresie od 13 do 20 sierpnia 2017 roku w Polsce odnotowano wzrost większości cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Ementaler, pleśniowego, twarogu i serka wiejskiego zmalała.
Ceny serów w Polsce
Cena sera Edamskiego:
- cena – 14,87 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,5%;
Cena sera Gouda:
- cena – 14,61 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 14,62 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,2%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 16,01 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,6%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 14,28 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 15,26 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,4%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,94 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 18,56 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 9,03 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,67 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%.
(30.08.2017 za gospodarz.pl/MRiRW)