Ceny serów w Polsce (21.08.2016)
08.09.2016 -
W okresie od 15 do 21 sierpnia 2016 roku ceny serów w Polsce wzrosły. Spadła natomiast cena sera Cheddar, pleśniowego, serka wiejskiego oraz twarogu.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 12,22 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,7%;
Cena sera Gouda:
- cena – 12,02 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,6%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 10,43 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,7%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 13,67 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskieg:
- cena – 11,98 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,6%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 12,10 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,2%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,58 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,1%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 17,17 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,0%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 8,85 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,53 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,0%.
(08.09.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)