Ceny serów w Polsce (29.01.2017)
09.02.2017 -
W okresie od 23 do 29 stycznia 2017 roku w Polsce odnotowano spadek cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Edamskiego, pleśniowego i Ementaler wzrosła.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 14,72 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;
Cena sera Gouda:
- cena – 14,15 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,4%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 13,49 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,8%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 16,43 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,8%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 14,38 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,0%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 13,82 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,77 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,2%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 18,57 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 8,96 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,9%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,42 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,2%.
(09.02.2017 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)