Ceny serów w Polsce (3.07.2016)
14.07.2016 -
W okresie od 27 czerwca do 3 lipca 2016 roku ceny serów w Polsce w większości wzrosły. Jedynie cena sera Edamskiego, Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego, Mozzarella i sera pleśniowego zmalała. Jedynie cena sera Gouda pozostała niezmienna.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 10,34 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%;
Cena sera Gouda:
- cena – 10,04 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian;
Cena sera Cheddar:
- cena – 10,38 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 12,68 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,7%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 10,11 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,5%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 11,83 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,7%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,31 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 17,23 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 8,99 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,52 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,6%.
(14.07.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)