Ceny serów w Polsce (4.09.2016)
15.09.2016 -
W okresie od 29 sierpnia do 4 września 2016 roku ceny serów w Polsce wzrosły. Spadła natomiast cena sera Cheddar, Ementaler oraz twarogu.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 12,89 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,1%;
Cena sera Gouda:
- cena – 12,80 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,7%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 10,29 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,0%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 14,41 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 12,68 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,5%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 12,19 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,52 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 17,91 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,2%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 8,78 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,9%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,52 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%.
(15.09.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)