Ceny serów w Polsce (9.04.2017)
24.04.2017 -
W okresie od 2 do 9 kwietnia 2017 roku w Polsce odnotowano spadek większości cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Edamskiego, Gouda, Ementaler i twarogu wzrosła.
Cena sera Edamskiego:
- cena – 13,47 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%;
Cena sera Gouda:
- cena – 13,23 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%;
Cena sera Cheddar:
- cena – 12,64 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,9%;
Cena sera Ementaler:
- cena – 15,57 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,0%;
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego:
- cena – 12,78 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;
Cena sera Mozzarella:
- cena – 14,24 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,0%;
Cena sera Feta:
- cena – 9,78 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%;
Cena sera pleśniowego:
- cena – 18,03 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,7%;
Cena twarogu min. 40%:
- cena – 8,87 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%;
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.:
- cena – 6,62 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%.
(24.04.2017 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)