Ceny standardowych produktów mlecznych spadają wolniej

08.05.2020 -

Poziom cen z poprzedniego roku jest już znacznie niższy w większości kategorii produktów. Wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku mleka Komisji Europejskiej.

Ceny standardowych produktów mlecznych nadal spadały w UE na początku maja 2020 r., ale nie tak bardzo jak w poprzednich tygodniach. Ceny sera Cheddar wykazują stabilny trend.

Według KE cena masła 3 maja 2020 r. w UE wynosiła średnio 291 euro / 100 kg, w porównaniu do 292 euro tydzień wcześniej. W porównaniu do średniej z ostatnich czterech tygodni nastąpił spadek o 4,1%, poziom ceny z poprzedniego roku został obniżony o 30%. Znacząca obniżka ceny masła miała miejsce w kwietniu – od poziomu 342 euro/100 kg.

Odtłuszczone mleko w proszku wyceniono 3 maja 2020 r. na 193 euro / 100 kg w poprzednim tygodniu 194 euro. W porównaniu ze średnią z ostatnich czterech tygodni oznacza to minus 2,5% Odtłuszczone mleko w proszku gwałtownie spadło w wyniku pandemii koronowej. Na początku marca cena wciąż wynosiła 254 euro/100 kg, a następnie tydzień po tygodniu znacznie spadła i na koniec kwietnia osiągnęła dno.

Pełne mleko w proszku spadło z 266 do 261 euro/100 kg w porównaniu z poprzednim tygodniem, o 2,6% poniżej średniej z ostatnich czterech tygodni. Poziom z poprzedniego roku był o 11% wyższy. Negatywny trend cen pełnego mleka w proszku rozpoczął się już na początku lutego przy cenie 307 euro, ale spadek nie był tak silny jak w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku.

Ceny sera Cheddar pozostają stabilne. 3 maja cena wynosiła 304 euro/100 kg wobec 303 euro w poprzednim tygodniu, przekraczając średnią z ostatnich czterech tygodni o 0,5%. Jednocześnie cena w poprzednim roku była wyższa o 2%. Cheddar, podobnie jak Gouda i Edamer, w ciągu ostatnich kilku tygodni na rynku UE odnotował tylko bardzo niewielkie wahania cen.

(08.05.2020 za farmer.pl)


Współpraca